Leírás
Shintokiwa kígyóuborka bio vetőmag szabadföldi termesztésre ajánlott fajta, de hajtatásban is termeszthető. Hosszú, egyenes termése van. Ellenálló, ízletes, szilárd szerkezetű.
A szabad elvirágzású kígyóuborkák között jól termő fajta. Termése sima felületű, hosszú karcsú uborka, amely más ázsiai fajtáknál jobb minőségű, kevesebb a hibás végű.
A Shintokiwa kígyóuborka elég jól ellenáll a vírusoknak.
A termések, amelyek 1-es étkezési méretűek, édesek és lédúsak, keseredés nélküliek. Egy kísérletben “virágos, vajas és finom” ízűnek írták le.
Modern genetikai vizsgálatok szerint Dél-Ázsiából, a Himalája déli lejtőiről származik, de már nagyon régen, az i. e. 10. évezredben is termesztették.
A Shintokiwa kígyóuborka Környezeti igénye:
A Shintokiwa kígyóuborka számára válasszunk napos, szélvédett helyet, mert meleg igényes növény. 12-13 oC alatti éjszakai talajhőmérséklet már gyökérkárosodáshoz vezethet. A kígyó típusokat gyakran inkább fóliában, üvegházban termelik.
Talaja legyen szerves anyagban gazdag, jó vízgazdálkodású, semleges pH-jú. A komposztban gazdag talaj elégíti ki legjobban igényeit. Használhatunk érett istállótrágyát is a talaj szerves anyaggal történő dúsításához. A szerves trágyázást ősszel kell megejteni!
A Shintokiwa kígyóuborka meghálálja, ha talaja mulcsozva van, hiszen ezzel gátat szabunk a betegségek terjedésének, amelyek kórokozói a csupasz talajjal érintkező leveleken keresztül fertőznek. Csökkentjük a gyomosodás veszélyét is.
Az uborka víz és páraigényes. Termésérése folyamán sok vízre van szüksége. Öntözését kis vízadagokban többször végezzük, vagy alkalmazzunk csepegtető öntözést.
A kényesebb kígyóuborkákat inkább palántaként neveljük elő.
A Shintokiwa kígyóuborka Felhasználása:
A Shintokiwa kígyóuborka lédús és sok ásványi anyagot (főként káliumot, foszfort, nátriumot, magnéziumot és vasat) és vitamint tartalmaz (a B-csoport összes vitaminját, C-vitamint [8 mg 100 g-ban], némi A-elővitamint és E-vitamint). Rostjai könnyebben emészthetők, ha fogyasztás előtt kissé lesózzuk, vagy egyszerűen alaposan megrágjuk.
Az éhgyomorra fogyasztott uborkalének tisztító és étvágyjavító hatása van. A bőrgyógyászatban puhításra használják (maszk vagy lemosó formájában), így segít a pirosodás, a viszketés és a hámlás gyógyulásában. Fajtától függően az uborka több vagy kevesebb keserű aromás anyagot tartalmaz (amely a szárhoz közeli részben koncentrálódik). A fajtaválogatás során a cél a nem keserű, finom, gyenge és ropogós húsú, kevés magot tartalmazó uborkák termesztése.
Táplálkozási értékét azzal növeli, hogy kedvező hatású a gyomor működésére, nagy káliumtartalma vízhajtó hatású.
A Shintokiwa kígyóuborka vetése szabadföldbe: április második fele-május első feléig
Térállás: 100×40 cm
Betakarítás ideje szabadföldön: október első fele-október végéig
Tartalom: kb. 25 mag
Ezermagtömeg: 24,54 g