Leírás
BIO Tarlórépa - ReinSaat - Di Milano a colletto viola Ez a fajta tarlórépa különösen népszerű Olaszországban, ahol a lila nyaki részéről híres, és kiváló íze miatt kedvelt zöldség.
A tarlórépát a hűvösebb hónapokban, például kora tavasszal (március-április) vagy késő ősszel (szeptember-október) érdemes vetni. Ezt a típusú tarlórépát vetheted közvetlenül a szabadföldbe, de ha szeretnéd, hogy az apró, friss hajtásokat véletlenül se bántsa a hirtelen változó időjárás akkor a beltéri előnevelést érdemes alkalmazni. A magokat 1-2 cm mélyen és 30-40 cm távolságra vessük el egymástól, mivel a növényeknek elegendő helyre van szükségük a fejlődéshez. A "Di Milano a colletto viola" tarlórépa (más néven tarlórépa vagy rutabaga) általában a lazább, jól vízelvezető talajokat kedveli, de jól bírja a kötöttebbeket is. Ugyanakkor a laza talaj lehetővé teszi a gyökerek szabad, gyorsabb növekedését, ami fontos a növény fejlődése szempontjából. Emellett a tápanyagok és a víz jobb elérhetősége is segíti a növény egészséges fejlődését. Kötöttebb talajon a gyökerek valamivel nehezebben fejlődnek, és a víz elvezetése is problémás lehet, ami károsíthatja a növényt. Érdemes tehát lazább, humuszban gazdag talajban termeszteni. A tarlórépa szívósabb növény, így nem igényel különösebb műtrágyázást, de néhány hetente adhatunk neki folyékony trágyát, hogy elősegítsük és gyorsítsuk a növekedést.
A "Di Milano a colletto viola" típusú tarlórépa akkor érett a betakarításhoz, amikor a gyökerei elérik a megfelelő méretet, ami általában 5-10 cm átmérőjű. A betakarítás ideje általában körülbelül 3 hónappal (70-90 nappal)a vetés után történik, ekkkorra érik el az optimális méretet. A betakarítás idejének megítélésénél éredemes figyelembe venni a növény leveleit is: mikor kezdenek elsárgulni és hervadni, az azt jelzi, hogy a növény készen áll a betakarításra. Érettség megállapításának más módja is van: érdemes fogyelni, hogy mikor emelkednek a gyökerek a talaj felszíne fölé, mivel ez is jelezi, hogy a tarlórépa készen áll a betakarításra.
A tarlórépat a betakarítást követően több módon is lehet fogyasztani. Felhasználhatjuk levesekben, ahol más zöldségekkel együtt főzzük, hogy gazdag ízt adjon az ételnek, megfőzve pürésíthetjük, és köretként tálalhatjuk húsételek mellé, savanyúságként is el lehet készíteni, például ecetes lében eltett változatban, vagy akár nyersen is fogyasztható, például reszelve salátákhoz adva.