Leírás
A Beth Alpha snack uborka bio vetőmag a ReinSaat saját nemesítésű fajtája.
Biodinamikus nemesítésből származik, azaz ellenállóképessége elsődlegesen fontos szelekciós szempont.
Korai, közepesen-korai fajta,hosszú tenyészidővel, ezért hajtatásban és árutermelésre is kitűnő biogazdaságokba.
Ropogós snack uborka különlegesség. Kis, szilárd, sötétzöld terméseket képez, sima héjjal. Nagyon ízletes, kissé édes hatása van. Ezért és kis mérete miatt a gyerekek nagyon kedvelik. Gyümölcsmérete 13-15 cm. Alkalmas szabadföldi és fóliás termesztésre egyaránt.
Modern genetikai vizsgálatok szerint Dél-Ázsiából, a Himalája déli lejtőiről származik, de már nagyon régen, az i. e. 10. évezredben is termesztették.
A Beth Alpha snack uborka Környezeti igénye:
A Beth Alpha snack uborka számára válasszunk napos, szélvédett helyet, mert melegigényes növény. 12-13 oC alatti éjszakai talajhőmérséklet már gyökérkárosodáshoz vezethet. A kígyó típusokat gyakran inkább fóliában, üvegházban termelik.
Talaja legyen szerves anyagban gazdag, jó vízgazdálkodású, semleges pH-jú. A komposztban gazdag talaj elégíti ki legjobban igényeit. Használhatunk érett istállótrágyát is a talaj szerves anyaggal történő dúsításához. A szerves trágyázást ősszel kell megejteni! Ültetés előtt és vegetációs időszakban magas foszfor és kálium tartalmú fermentált bio trágyánkat javasoljuk használni.
A Beth Alpha snack uborka meghálálja, ha talaja mulcsozva van, hiszen ezzel gátat szabunk a betegségek terjedésének, amelyek kórokozói a csupasz talajjal érintkező leveleken keresztül fertőznek. Csökkentjük a gyomosodás veszélyét is.
Az uborka víz és páraigényes. Termésérése folyamán sok vízre van szüksége. Öntözését kis vízadagokban többször végezzük, vagy alkalmazzunk csepegtető öntözést.
A kényesebb kígyóuborkákat inkább palántaként neveljük elő.
A Beth Alpha snack uborka Felhasználása:
A Beth Alpha snack uborka lédús és sok ásványi anyagot (főként káliumot, foszfort, nátriumot, magnéziumot és vasat) és vitamint tartalmaz (a B-csoport összes vitaminját, C-vitamint [8 mg 100 g-ban], némi A-elővitamint és E-vitamint). Rostjai könnyebben emészthetők, ha fogyasztás előtt kissé lesózzuk, vagy egyszerűen alaposan megrágjuk.
Az éhgyomorra fogyasztott uborkalének tisztító és étvágyjavító hatása van. A bőrgyógyászatban puhításra használják (maszk vagy lemosó formájában), így segít a pirosodás, a viszketés és a hámlás gyógyulásában. Fajtától függően az uborka több vagy kevesebb keserű aromás anyagot tartalmaz (amely a szárhoz közeli részben koncentrálódik). A fajtaválogatás során a cél a nem keserű, finom, gyenge és ropogós húsú, kevés magot tartalmazó uborkák termesztése.
Táplálkozási értékét azzal növeli, hogy kedvező hatású a gyomor működésére, nagy káliumtartalma vízhajtó hatású.
Vetés szabadföldbe: május második fele-május végéig
Betakarítás ideje szabadföldön: július második fele-augusztus végéig
Tartalom: kb. 12 db mag
Ezermagtömeg: 35,15 g