Leírás
A BIO Retek - ReinSaat - French Breakfast 3 retekfajta egy igazi különlegesség, amely nemcsak megfogó külsejével, hanem ízével is lenyűgöz. Ezek a kis gyöngyszemek élénk rózsaszínű héjukkal és fehér, roppanós belsejükkel minden asztalt feldobnak!
A francia reggeli retek 10-15cm nagyságúra fejlődik ki, ami ideálissá teszi őket saláták, szendvicsek kiegészítőjének vagy akár magában is kellemes csipegetni. A fejlődésük rendkívül gyors, mindössze 25-30 napra van szükségük a vetéstől a szüretelésig, így akár egy hónap alatt élvezheted a saját termesztésű zöldségeidet!
A termesztésük is egyszerű: válassz egy napos helyet a kertedben, és ültess el a magokat 1-2 cm mélyen, kb 5cm-es tő-, és 40cm-es sortávolságban. A "French Breakfast 3" típusú retek általában a lazább, jó vízelvezetésű talajt kedveli. A laza talaj lehetővé teszi a gyökerek szabad növekedését és fejlődését, ami segíti a retek gyors növekedését és a megfelelő forma kialakulását. A kötöttebb talajok, amelyek nehezebben engedik át a vizet és a levegőt, nem ideálisak a retek termesztéséhez, mivel azok gyökérrothadáshoz és egyéb problémákhoz vezethetnek. Érdemes tehát laza, tápanyagdús talajban ültetni őket, lehetőleg komposzttal keverve. Az ágyás körüli gyomokat is érdemes rendszeresen eltávolítani, hogy a retkek zavartalanul fejlődhessenek.
A "French Breakfast 3" retekfajta általában 25-30 nap alatt érik meg a vetést követően. A betakarítás ideje akkor jön el, amikor a gyökerek elérik a megfelelő méretet, ami körülbelül 10-15 cm hosszúságú. A legjobb, ha a retekeket fiatalon, még a levelek szép zöld színe és a gyökerek roppanó állaga mellett szedjük le. A megfelelő időszak a betakarításhoz, amikor a gyökerek már jól láthatóak a talaj felszínén, és ha megnyomjuk őket, érezni lehet, hogy szilárdak. Az ízük friss, enyhén csípős, ami tökéletesen passzol egy reggeli salátához vagy egy kis nassolnivalónak, ellenben ha a retek túl sokáig marad a földben, akkor keserűvé válhat és megnőhet, ami csökkenti az ízélményt. Érdemes tehát figyelni a növény fejlődését, hogy a legjobb ízélményt nyújtsák a betakarított retekek.