Sütibeállításokkal kapcsolatos információk

Az biokertapolas.hu weboldal sütiket (cookie-kat) alkalmaz a következő célokra:

Weboldal működése: Bizonyos sütik elengedhetetlenek a weboldal megfelelő működéséhez.
Böngészési élmény javítása: Más sütik a böngészés kellemesebbé tétele érdekében szolgálnak.
Releváns ajánlatok: Elemzési és marketing célokra használunk sütiket, hogy a felhasználói élményt optimalizáljuk.

A “Beállítások módosítása” gombra kattintva testre szabhatja a sütiket. Az “Elfogadom” gombra kattintva pedig az összes sütit engedélyezi.

Termékek

Zöldség vetőmagok házikertbe

Paradicsom, paprika-, retek-, karalábé-, borsó, és más zöldség vetőmagok webáruháza. Leginkább magyar termesztésű vetőmagokat talál gazdaboltunkban. Kérdése van? Hívjon bennünket nyitva tartási időben! 06 26 389 632

Rendezés:

Miért érdemes palántázni? 

A palántázással elsősorban időt nyerhetünk. Májusban nem a magot vetjük veteményesünkbe, hanem az otthon nevelgetett erős, szép palántánkat ültetjük ki. Ezzel akár 2 hónapot is nyerhetünk, és időben szüretelhetjük zamatos zöldségünket.

Milyen zöldséget érdemes palántázni?
- paradicsom és paprika (8 hétig nevelgethetjük őket a kiültetésig)
- fejeskáposzta, kelkáposzta, és egyéb káposztafélék (6 hét múlva kiültethetők)
- uborka, cukkini, csillagtök, brokkoli, karalábé

A palántázáshoz csupán egy-két dologra van szükségünk:
- jó minőségű vetőmag
- palántázó edényke (pl. szaporítótálca)
- palántaföld
- világos ablak

Mibe vessük el a magokat?

A kényelmesebb palántázáshoz praktikus eszköz a szaporítótálca.
Előnyei:
- kényelmes, mert öntözéskor nem borulnak fel a kis cserepek
- kisebb helyet foglalnak a palánták a szoros, egymás melletti kockacserepekben
- a sorokat könnyen megjelölhetjük, nem keverednek össze később a pohara
- kiültetéskor könnyebb a tálcát magunkkal vinni, mint 40-60, vagy még több kis poharat
- jövőre újra használhatjuk szaporítótálcánkat, így csak egyszer kell megvásárolnunk.

Tennivalók a vetés után:
- világos, egyenletes szobahőmérsékletű (20-24 °C) helyen nevelgetni őket
- locsolni (én inkább egy kézi permetezőflakonnal spriccelgetem a földet, hogy kellően nedves legyen)
- letakarni fátyolfóliával, hogy párás, meleg klímát biztosítsunk a csírázó magoknak.

Mire figyeljünk oda palántaneveléskor?

A kis palántáknál 4 leveles állapotig fokozottan figyeljünk az egyenletes hőmérsékletre, mert a Palántadőlés elnevezésű fertőzés ilyenkor könnyebben támad. Ezt a megbetegedést több gomba- vagy baktériumfajta is okozhatja. Jellegzetessége, hogy a palánták egyszerűen "elfekszenek", miután a gyökerek nyaki része elvékonyodott, elrothadt.

A csávázott (előkezelt) vetőmagok kisebb valószínűséggel betegszenek meg. A csávázással a mag felszínére juttatott növényvédő szer akkor fejti ki hatását, amikor a magot a nedves talajba helyezzük. A szer a mag felszíne közelében a kórokozókat elpusztítja, így azok nem tudják megfertőzni az éppen csírázó magvakat.

Kiültetés előtt fokozatosan kell szoktatni őket a kinti klímához: egy hétig nappal ki lehet tenni őket a teraszra, szélvédett helyre. A hűvösebb éjszakákon semmiképp ne hagyjuk kint őket!

Eredményes Kertészkedést kívánunk!
A Biokertápolas Csapata