Leírás
Paradicsom - RoyalSluis - Roma VF A "Roma VF" típusú paradicsom egy népszerű, húsos paradicsomfajta, amelyet gyakran használnak különböző konyhai felhasználáshoz. Ezt a fajtát az olasz konyha ihlette, és különösen kedvelt a szószok, a levesek és a pürék készítéséhez, mivel alacsony víztartalmú és magas szárazanyag-tartalommal rendelkezik.
Jellegzetes ovális formájú, sima héjú és élénkpiros színű. A húsos belseje kevesebb magot tartalmaz, ami még alkalmasabbá teszi a konyhában történő hasznosításra. A növény közepes méretű, és jó ellenálló képességgel bír a betegségekkel szemben, így a kertészek körében népszerű választás.
A "VF" jelölés a paradicsom neve utána fajták rezisztenciáját jelöli. A "V" a verticillium wilt (Verticillium hervadás) ellenállóságát, míg az "F" a fusarium wilt (Fusarium hervadás) ellenállóságát jelenti. Tehát ha egy paradicsomfajtának "VF" jelölése van, akkor az azt mutatja, hogy ez a fajta ellenáll a verticillium és fusarium hervadásnak, ami hasznos a termesztés során, mivel csökkenti a betegség miatti veszteségeket.
A magokat beltérben, 6-8 héttel az utolsó fagy előtt érdemes elvetni. A palánták akkor ültethetők ki, amikor a külső hőmérséklet stabilan 15 °C felett van. A legjobb, ha a növények déli vagy nyugati fekvésű területen helyezkednek el, mivel magas a napfényigénye. A palánták kiültetésekor ügyeljünk arra, hogy legalább 60-90 cm távolság legyen a növények között, mivel a roma vf paradicsomok viszonylag nagyra nőnek (60-90 cm magasra), és szükségük van helyre a fejlődéshez. A növények növekedésének elősegítése érdekében érdemes karózni vagy drótra felfuttatni őket, mivel ez megvédi a gyümölcsöket a talajjal való érintkezéstől, csökkentve ezzel a betegségek kockázatát. A paradicsom érési ideje 70-90 nap, ezalatt 70-100 gramm nagyság közötti gyümölcsöket hoz. A gyümölcsök akkor érettek, amikor színük élénkpirosra vált, és enyhe nyomásra puhák. A betakarítást reggel, hűvösebb időszakban érdemes végezni, hogy megőrizzük a gyümölcsök frissességét.