Leírás
Kelaterra Liquid 1L Speciális ásványi anyagból kivont vízoldható huminsav, amely lehetővé teszi a hasznos anyagok növény szöveteibe való bejuttatását. Hatóanyaga: Leonarditból származó huminsavak és fulvosavak. A Kelaterra liquid tökéletes megoldás a növények harmonikus tápanyagfelvételének biztosítására, a relatív tápanyaghiányok megszüntetésére és a különböző biológiai permetszerek bejutásának elősegítésére. Hiánybetegségek megelőzésére és kezelésére javasoljuk. Biológiai növényvédelmi anyagok vivőanyagaként, adjuvánsaként, hatásának fokozójaként nagyon jól használható anyag.
A benne levő huminsavak, fulvosav és mikroelemek komplex hatására minden növényi folyamat stabilizálódik. Javítja a termés minőségét, mennyiségét és ellenállóképességet. Lomb- és öntözőtrágyaként is kiválóan alkalmazható. Mind önmagában, mind egyéb termésnövelő készítményekkel együtt használva javítja a növényi sejtek működését. A kis molekulájú huminsavak a legjobb természetes kelátképzők. A kémiai kelátképzőkkel szemben a Kelaterra Liquidnek biztosan nincs semmilyen mérgező mellékhatása.
Hatásmechanizmusa: Elősegíti az olyan ásványi anyagok felvételét, amelyekből arányaiban kevesebb van a talajban, vagy kötött formában vannak jelen (pl. vas, foszfor). Képes bizonyos növényvédelmi- és lombtrágya anyagok, növényi sejtekbe jutását aktív transzporttal felerősíteni. A KelaTerrában megtalálható kis molekula méretű huminsavak rendkívül könnyen (aktív transzporttal) átjutnak a növényi sejtek falán. Így érhető el, hogy olyan ásványi anyagok, amelyekből arányaiban kevesebb van a talajban, vagy kötött formában vannak jelen (pl. vas, foszfor) a növény számára szükséges mennyiségben legyenek felvehetők. Ugyanezen a módon képesek bizonyos növényvédelmi- és lombtrágya anyagok felszívódását, növényi sejtekbe jutását biokémiai folyamatok során elősegíteni. Katalizátorként viselkedik. A növény elektrolit rendszerét stabilizálja, javítja a keringést.
Adagolása: (általános) 20-40 liter/ha
Biológiai permetszer keverékeknél hígítása: 20-50 ml/10 liter víz
A permetezés időpontját hajnali, reggeli órákra tervezzük, mert akkor hasznosul legjobban. Zöldség-gyümölcs termesztésben 40 liter/ hektár a maximálisan javasolt éves mennyiség. Valamennyi kertészeti kultúrában alkalmazható. Talajban, vagy lombtrágyaként, illetve permetszerekkel keverve.
- Zöldségfélék / hiánybetegségek: Megelőzésre és kezelésre, tenyészidőszak alatt 2-4-szer 30-50 ml/10 liter hígításban
/ biológiai készítmények felszívódása: Egyszerű anyagok, növényi kivonatok, mikrobiológiai készítmények jobb hasznosulásához, hatásuk erősítéséhez. 20-50 ml/10 liter hígításban.
- Bogyós gyümölcsök. / hiánybetegségek: Megelőzésre és kezelésre, terméscsúcs időszakában 1-2-szer 30-50 ml/10 liter hígításban
/ biológiai készítmények felszívódása: Egyszerű anyagok, növényi kivonatok, mikrobiológiai készítmények jobb hasznosulásához, hatásuk erősítéséhez. 20-50 ml/10 liter hígításban.
- Csonthéjasok/ hiánybetegségek: Megelőzésre és kezelésre, terméskötéstől érésig 1-2-szer 30-50 ml/10 liter hígításban
/ biológiai készítmények felszívódása: Egyszerű anyagok, növényi kivonatok, mikrobiológiai készítmények jobb hasznosulásához, hatásuk erősítéséhez. 20-50 ml/10 liter hígításban.
- Almástermésűek/ hiánybetegségek: Megelőzésre és kezelésre, terméskötéstől érésig 2-4-szer 30-50 ml/10 liter hígításban
/ biológiai készítmények felszívódása: Egyszerű anyagok, növényi kivonatok, mikrobiológiai készítmények jobb hasznosulásához, hatásuk erősítéséhez. 20-50 ml/10 liter hígításban.
- Gyep: / tápanyagutánpótlás: tavaszi starter trágyázáshoz magában, vagy trágyával keverve 30-50 ml/10 liter hígításban
/ mikrobiológiai készítmények hatásának fokozása: mikrobiológiai szervezetek aktiválására. 20-50 ml/10 liter hígításban.
Tippek: Elvileg bármivel keverhető, előtte azonban keverési próbát kell végezni, mert bizonyos esetekben képes csapadékot képezni, ami eltömítheti a permetezőt. A permetlé készítéséhez természetes vizet használjunk (pl esővíz). A hatás fokozása érdekében növelhetjük a permetlé savtartalmát. Ehhez biogazdálkodásban használhatunk természetes savakat, például ecetet, vagy citromlét.